Pompei

A Victorian-era terrace shakes off its guest house past with a rationalised plan and artful embellishments, restoring its former grandeur in a contemporary way. The palette of natural materials, fluted forms, warm pastels, and cool terrazzo flooring breathes new life into the interior with light and shade, texture, and detail.

Information

Location Gadigal country, Forest Lodge, NSW
Completion 2020

Our Team

Shaun Carter
Julie Niass

Collaborators

Construction SFN Constructions
Photography Katherine Lu
Videography Yabby Films

Awards

IDEA Awards, Residential Single Shortlist

A new sense of grandeur is rekindled within the old walls, using a fresh language of materials, colour and texture.

Watch

The task was to deconstruct redundant guest house rooms and facilities and reconfigure them into a spacious family home, with minimal increase to the footprint. Its reunited spaces are luxuriously appointed with timber cabinets that soften and streamline circulation areas, sculptural pendant lights for ambient pools of light, linen curtains, and aged brass fixtures.

Colour is used confidently, from a pastel ochre pink in the public space to the bathroom’s opulent Ming green scalloped marble tiles. The deep rear garden is reorganised into three functional zones – a dining patio, a play lawn, and a swimming pool - to extend the living outdoors.

Related Projects