Peekaboo

A Victorian end-terrace in a historic row of six has its original front rooms adapted, its facade restored, and a contemporary two-storey pavilion added to the rear. The clients wanted a thoughtful, bespoke response to the heritage site, located near a popular community park.

Information

Location Wangal country, Balmain, NSW
Completion 2017

Our Team

Shaun Carter
Nuala Collins
James Ellis

Collaborators

Engineering Cardno
Landscape Architecture Garden Life
Photography Brett Boardman

Awards

NSW Architecture Awards, Residential - Alterations & Additions Shortlist
Marrickville Medal for Conservation High Commendation
NSW Architecture Awards, Residential - Alterations & Additions Shortlist

With existing buildings, the critical question is how you treat the relationship between old and new.

Watch

At ground level, the pavilion opens to the courtyard garden on three sides with sliding glass doors. A steel stairwell connects the private bedroom level to the new living area and kitchen, rising through a sculptural void. Upstairs, a steel box window seat peeks out from behind the terrace for a view of neighbouring Punch Park. The pavilion’s strong geometry distinguishes it from the heritage terrace, while its wide weatherboard cladding and classic white palette tie the two together. The journey through the original front rooms to the living domain is sequenced with crafted details of timber, marble, and a robust polished concrete floor.

A generous and joyful addition including a boxed window seat looking out to neighbouring Punch Park.

Related Projects