Gesticulating Wildly

In a heritage conservation area in Sydney’s Inner West, a Federation bungalow on a corner site is transformed with a sculpted new rear living pavilion. Based on the original material palette of brick and slate shingle, it presents discreetly from the street, while its light-filled rear spaces open joyously to sun and landscape.

Information

Location Wangal country, Ashfield, NSW
Completion 2020

Our Team

Shaun Carter
Thu Zaw
Stephanie Chiu
Lisa Merkesteyn

Collaborators

Interior Design Arent&Pyke
Construction Artechne
Photography Brett Boardman
Photography Pablo Veiga
Photography Anson Smart

Awards

NSW Architecture Awards, Residential - Alterations & Additions (with Arent&Pyke) Shortlist
Houses Awards, Alterations & Additions Over 200m2 (with Arent&Pyke) Shortlist
Australian Interior Design Awards, Residential Design (with Arent&Pyke) Shortlist
Watch

The period palette is revived in the old and reinterpreted in the new.

The main street frontage remains true to its Arts & Crafts heritage, while the addition turns the corner in a more robust urban language of brick and steel. Original front rooms and facade details are revived, while the new rear pavilion pivots around a mature paperbark, marking a shift in geometry and flow from the living area to the outdoor room and rear garden.

The period palette prevails in the new structure, from its mansard slate roof disguising the first-floor addition, to the new herringbone timber floors and outside to garden pathways, constructed from recycled bricks.

A void holds the dining room in a cradle of light, elevating the social act of dining together.

Related Projects