Concrete Blonde

Unseen from the street, a materially rich addition transforms the living experience in this Federation-era Sydney house, from humble cottage to a home of distinctive, generous spaces, infused with daylight and greenery. It’s a rigorous response to the constraints of a compact site, heritage façade and south-facing aspect.

Information

Location Gadigal country, Annandale, NSW
Size (m2) 150
Commission 2015
Groundbreaking 2018
Completion 2019

Our Team

Shaun Carter
Ben Peake
Julie Niass

Collaborators

Landscape Architecture Melissa Wilson Landscape Architects
Structural Engineering Cardno
Construction Andrew Burton Construction
Photography Katherine Lu
Videography Yabby Films

Awards

Archdaily Awards, Building of the Year Nomination
NSW Architecture Awards, Residential Architecture Shortlist
NSW Architecture Awards, Interior Architecture Shortlist
Marrickville Medal for Conservation Shortlist
Dulux Colour Awards, Residential Design Finalist
Watch

“We never imagined the house could be this beautiful, the textures and details are lovely to live with.”

The two-storey rear addition adds two bedrooms and a bathroom upstairs, with a downstairs living, dining and kitchen area, bookended by nature. Stitching old and new together is a timber-lined staircase, adjoining the central light well that brings daylight, fresh air and a garden pocket to the centre of the plan. Robust materials lend strength and warmth. Blonde brick walls rise to a lime-whitened concrete ceiling, impressed with timber grain. Details include a scalloped skylight above the living space and fluted walls in the bathroom. The result is a cheerful, calming and clever set of spaces, at home in the urban wilds of Sydney.

An architectural jewellery box opens up unexpectedly behind a modest Federation facade.

Related Projects