Gingerbread House

Alterations and additions to a compact terrace house in Sydney’s inner west, whose quaint (previously modified) facade belies an altogether different character inside. Responding to the clients’ brief for a more joyful interior and connection to the outdoors, the terrace has been clarified with a light-filled addition and white-and-wood palette.

Information

Location Gadigal country, Annandale, NSW
Completion 2015

Our Team

Shaun Carter
Kellie Beatty

Collaborators

Photography The Guthrie Project

Awards

Houses Awards, Alterations & Additions Shortlist

A quaint-looking cottage reveals itself as a generous, light-filled home over two levels.

To mark the transition between the compact cottage and the new addition, a lightwell is placed at the centre of the plan, bringing a garden pocket, a bench seat, and breathing space to the new kitchen. A stairwell bathed in light leads to new upstairs bedrooms and bathrooms with a palette of black and white wormed with wood. This continues downstairs with white-washed brick walls and ceiling beams, oak flooring, and an expansive timber-framed pivoting door that opens out to a verdant little garden.

The simplicity and strength of a white-and-wood palette stitches together spaces of differing scale and detail.

Related Projects