Camperdown House

Addressing the Victorian streetscape was crucial in the clients’ brief to completely reimagine their single-storey terrace. The aim was to create a cohesive set of spaces with connections to natural light and landscape, within a compact footprint. The result goes well beyond.

Information

Location Gadigal country, Camperdown, NSW
Completion 2010

Our Team

Shaun Carter
Patrick Fitzgerald

Collaborators

Engineering O'Hearn Consulting
Construction Hampstead Homes
Photography Brett Boardman

Awards

Houses Awards, New House Under 200m2 Shortlist

Strong materials and simple, elegant construction details lend a unique character and aesthetic.

While respecting its neighbours in scale, set-back and height, the design reinterprets period details through a contemporary lens to privilege privacy over appearances.

Behind the facade’s tall timber shutters, the interior is rigorously planned, with areas and elements designed for dual purpose. Deep timber windowsills double as casual seating, while the over-sized first-floor corridor also functions as a play-space.

Sustainability is built-in – from the insulated concrete block walls harnessing thermal mass in winter and screening summer’s heat, to windows strategically placed for cross-ventilation and a sawtooth roof that draws natural light down through a central two-storey void.

The building is designed to breathe, which makes it sustainable and healthier to live in.

Related Projects