102 The Mill

A multi-level urban home reflecting the industrial past and character of its setting, with some re-inventive twists. This former warehouse is adapted into a four-storey home, uniquely connecting to its neighbourhood with pocket courtyards and balconies populating 30 percent of the site with landscape, where previously there was none.

Information

Location Wangal country, Balmain, NSW
Completion 2017

Our Team

Shaun Carter
Patrick Fitzgerald
Lisa Merkesteyn
Tai Danh Lien
Julie Niass

Collaborators

Engineering Cardno
Landscape Architecture Melissa Wilson Landscape Architects
Photography Brett Boardman

A warehouse adaptation creates a multi-level light and landscaped-infused home in a gritty inner suburb of Sydney.

Watch

Within the original warehouse framework are dramatic volumes of space like the 12-metre void carved through four levels, with a skylit staircase beside exposed brick walls. A new plan divides the interior into three zones: vertical circulation, a central services spine, and living and sleeping zones oriented outwards. The services spine anchors the interior with matte black joinery, releasing the western facade to a band of sliding windows. Burnt timbers from the warehouse are incorporated as courtyard walls, with this outdoor oasis centred around a pond lined in recycled bricks. The robust palette includes black brick-bond tiling to exterior walls, bathrooms in grey and white marble mosaics, and aged brass architectural hardware throughout.

An enigmatic series of indoor/outdoor spaces around original brick walls speak to the past and present.

Related Projects