Camperdown Memorial Rest Park Amenities

For a popular park in Sydney’s Inner West, the design of a small amenities block gives generously, both in terms of its facilities and in its consideration of its siting, form and materiality, referencing heritage in a contemporary way.

Information

Client Inner West Council
Location Gadigal country, Newtown, NSW
Completion 2019 (Unbuilt)

Our Team

Shaun Carter

Collaborators

Visualisations Neuman Studio

Awards

AA Prize for Unbuilt Work Shortlist

Expressive design and robust materials deliver an unexpectedly sculptural moment in a quiet pocket of the park.

The crescent plan, with its publicly visible entry and external washbasins, provides passive surveillance, and a trio of basins for adults, children and pets. A steep radial roof accentuates the building’s curve, along with its sweep of high clerestory windows delivering natural light.

Referencing the neighbourhood worker’s cottages, the standard materials of brick, steel and concrete are used thoughtfully to create a sculptural moment in a quiet pocket of the park, in a heritage palette of reds, greens and whites. Expressive details elevating the building include fine steel work, patterning in the brickwork and a bench seat formed by a modest extension to the floor slab.

To minimise disruption, location for the amenities was based around existing ‘desire lines’ – paths well worn by the locals.

Related Projects