Carter Williamson Architects

Camperdown House_1

Addressing the largely Victorian character of the street was crucial in the design of this Camperdown home. The building takes its design cues from its neighbours, respecting scale and set back, height and form; reinterpreting Victorian ideas like the ‘bay’ windows at the front of the property for contemporary modes of living.

The tight budget and a brief which necessitated robust materials and a “build once and once only” approach resulted in the creative use of strong, inexpensive materials and simple yet elegant construction details, which give this home its unique character and aesthetic.

Making the most of the efficient floor plan, the spaces in this home operate dynamically; the laundry doubles as a wet-room, the over-sized corridor upstairs as a play-space and the deep windowsills as seats.

The protected thermal mass of the insulated blockwork walls trap the winter warmth and protect against the heat of the summer sun, whilst a proliferation of doors and windows open to catch breezes and promote cross-ventilation. A series of saw-toothed rooves and carefully placed windows puncture the building’s thick, protective skin and draw light down, through the double-height void, into the internal spaces of the home.

Photography by: Brett Boardman

Share