Cowshed House

Winner – 2013 NSW Australian Institute of Architects –  Residential Architecture Award, Alterations & Additions
Winner – 2013 NSW Australian Institute of Architects – Sustainable Architecture Award
Commendation – 2013 NSW Australian Institute of Architects – Colorbond Commendation
Shortlist – 2013 National Awards, Australian Institute of Architects – Residential Architecture
Shortlist – 2013 National Awards, Australian Institute of Architects – Sustainable Architecture
Shortlist – 2013 HOUSES Awards – Alterations & Additions under 200m2

The old cowshed in Glebe provided a rare opportunity to preserve some of the character and charm of this eclectic neighborhood.

The shed was simple, essentially a long brick wall that held the urban edge of corner and street and returned to house a few bedrooms in the place of the former stalls. It was the most basic of accommodation but was well situated, hugging the southern boundary with provision for a private, north facing courtyard.

Our clients share a vision for gregarious family life which is reflected in their new home. The spaces are truly ‘open plan’, each room connected to the others and to the sunny, green courtyard that acts as a natural extension of the living spaces.

Wherever possible the fabric of the original cowshed was preserved, but sadly much was structurally unsound. What was rebuilt carries the spirit of the cowshed, composed from a palette of simple, robust materials; concrete slabs polished as flooring, recycled bricks left as face for the internal walls and the timber structure exposed. Oiled timber doors and windows and corrugated cladding hint at the Australian pastural vernacular now all but forgotten in this rapidly gentrifying neighborhood.

Photography by: Brett Boardman

Share